About - HSC Brabo

Welkom, bij HSC Brabo

Wij zijn de studentenclub HSC Brabo. Wij vertegenwoordigen de richtingen van IWT op de KdG Campus Hoboken.

Dit jaar gaan we het 59ste jaar in, met nóg meer zalige studentikoze activiteiten! Naast alle feestjes en cantussen staan we ook in voor de cultuur en sport. Ook jij kan mee genieten van alle activiteiten! Deze kan je snel vinden in onze kalender en op Facebook. Dus maak je snel lid en maak je studententijd de mooiste tijd van je leven!

Bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis!

Dixit, Ruben Dierckx
Praeses ’19-‘20

Praesidium 2019-2020

Praeses

Ruben Dierckx

Ruben, waar begin ik aan...is praeses en hij zal het godverdomme goed doen! De kerel is zelfs lid bij het UKA, Universitair Koor Antwerpen voor diegene dat onder ne rots wonen. Dus wanneer je deze jongen op ne cantus ziet verschijnen, dan mag je zeker weten dat je hem boven iedereen zal horen zingen en daarnaast weet hij zoveel van onze codex dat je met elke vraag naar hem mag stappen. Voer hem genoeg whiskey en je zal de ware Ruben tevoorschijn zien komen, hoe hij echt is buiten het studentenleven. All jokes aside, Ruben heeft een hartje van goud en kan je met bijna elke situatie helpen ongeacht wat voor uur het is. ( lijken begraven doet hij niet meer zo graag geen idee waarom ¯_(ツ)_/¯ ) Короче говоря: приятный и добрый человек с которым всегда можно поболтать о чём либо.

Dixit

Arseni Krestovnikov, Schachtentemmer '19 - '20

Vice-Praeses & Cantor

Lander Van de Cruys

Lander, ge ziet hem amper zonder een Duvelke in zijn handen. Wat raar is want hij zegt zelf dat Westmalle Trippel toch nét iets beter is (maar da weet iedereen wel, denk ik?). Nog opvallend aan onze cantor is dat hij geen uitdaging uit de weg gaat. Een laarske Duvel of een karton melk? Dieje kapt da binnen gelijk dat niks is. Ook zit hij vaak achter zijn boeken, maar weet zo nog steeds aan een 0/20 te geraken. 'T zal aan de prof gelegen hebben zeker? Lander is over het algemeen eigenlijk ne geweldige kerel. Als ge een goei gesprek wilt moet ge bij hem zijn. Of het nu over iets serieus gaat, of ge wilt gewoon wat zeveren als ge een pint of 2 teveel op hebt, het kan allemaal.

Dixit

Senne Leroy, Dux Festi '19 - '20

Vice-Praeses

Jeroen Raedts

Jeroen… Deze kerel is één van de eerst die klaar zal staan om je op te beuren en er valt altijd plezier mee te beleven. Zonder er teveel woorden aan vuil te maken (want ik moet het kort houden) kan je deze bink beschrijven met volgende woorden: goedhartig, vriendelijk, lief, vlot van babbel en leuk om bij te zijn. Ik en ongetwijfeld vele anderen kunnen haast niet wachten om met hem samen te werken… en iets te gaan drinken.

Dixit

Ian Dupont, Biermeester '19 - '20

Quaestor

Sarah Coolen

Wa moet ne mens allemaal over Sarah weten? Wel om te beginnen ze komt uit Westmalle (het goeie Malle heb ik begrepen) dus ze weet wel wat goed is om te drinken en wat niet. Verder heeft ze bakken ervaring door te werken in het jeugdhuis Malmejo. Om haar karakter te beschrijven zou dit tekstje veel te lang worden maar de belangrijkste dingen zijn dat ze altijd goed kan lachen, zeer behulpzaam is (dus ge moet ni bang zijn om een vraag te stellen), en dat ze niet bang is om haar mening te zeggen. Wat kan u het meeste storen aan Sarah? Haar veel te grote drang om taalfouten te verbeteren.

Dixit

Damien Maes, Materiaalmeester '19 - '20

Dux Festi

Senne Leroy

Senne AKA Dj leroy, als er een iets is dat ge deze jongen ni moet leren is het hoe ge plaatsjes moet draaien. Verder kan deze knapperd ook goed overweg met pingpong balletjes en bekers en als ge hem ziet kan je zonder vragen een Westmalle tripel bestellen. Als ge zin hebt in een shotje zou ik aanraden om eens achter zijn putje te vragen. Na zich bij Bovis Grafica te laten dopen besloot hij toch betere oorden op te zoeken en kwam hij bij Brabo.

Dixit

Benjamin Voorhelst, Sport '19 - '20

Feest

Lennert Bourgonjon

Zie je Lennert in de Klimax dan mag je er zeker van zijn dat hij je niet ziet. Zonder zijn bril kan deze jongeman namelijk niet veel zien. Maar laat je dat zeker niet tegenhouden om met hem eens een pint te gaan pakken. Geen enkele TD is compleet zonder Lennert daarom mag hij dit jaar al onze fantastische Klimax feestjes organiseren. Als je hem tegenkomt op één of andere TD weet je al dat je niet voor zonsopgang thuis bent. Kom je hem op school tegen dan kan je hem alles vragen over de opleiding NxT Media Technology. Hij weet namelijk alles van computers en zal je vragen altijd kunnen beantwoorden. Nog altijd niet overtuigd? Kom dan zeker even met hem praten op de openingsweek of in de Klimax.

Dixit

Joeri Anckaer, Media '19 - '20

PR & Feest

Toon Reunis

Toon is one of a kind! Hij kan niet stil zitten en gaat 100% voor zijn doelen! De meest random woorden en zinnen komen uit zijn mond dus je zal nooit een saai gesprek met hem hebben, ookal vraag je je soms af waar hij het over heeft? Maar toch heeft hij dit jaar fantastische sponsors geregeld voor brabo! Hij is een van de spontaanste kerels die ik ken want als je hem vraagt om morgen op reis te vertrekken zonder enige planning dan zegt hij direct ja! Je kan altijd op hem rekenen!

Dixit

Lennert Bourgonjon, Feest '19 - '20

Schachtenmeester

Nick Vleugels

Nick, onze favoriete Duitse snelheidsduivel. Met zijn ijzerhard Duits gezag en extreem zware voet (wat ook logisch is met die Duitse leger botten) zal hij een ideale schachtenmeester zijn. Met een uiterlijk dat op het spectrum van professor tot generaal ligt, is het niet duidelijk of meester zijn een oefening zal zijn tot macht-uitoefening voor later of een leuke bijhobby. Maar je moet iets extreems hebben om deze taak correct uit te voeren en daar zal Nick voor zorgen (samen met zijn Vlaamse vlag). Buiten de wereld overnemen gaat ie graag kamperen (neen dit is geen mein kampf grap). Hierbij slaagt hij erin een half-uit-elkaar-vallende camionette 150 te doen rijden. Zeer indrukwekkend. Stap er niet mee in een auto, maar luister voor de rest zeker naar zijn bevelen. Hij is altijd bereid te helpen, maar sta zeker niet op zijn slechte lijst …

Dixit

Toon Reunis, PR '19 - '20

Schachtentemmer

Arseni Krestovnikov

Waar zullen we hier er aan beginnen. Arseni is gekend in het studentenleven, da’s dan ook niet moeilijk als ge ne grote Rus bent. Onder die naam staat hij bekend samen met de beer zoals op zijn doopjas staat. Ookal is Arseni groot en voor sommige angstaanjagend, eigenlijk is het nen teddybeer, en ene met het hart op de juiste plaats. Hij zal altijd klaar staan als je hem nodig hebt. Als je Arseni zoekt dan zoek je best op campus zuid of verder in het noorden in de Klimax waar hij veel te graag komt tot de vroege uurtjes. Als je iemand wilt hebben als temmer of gewoon als vriend is het deze grote RUSSISCHE beer wel.

Dixit

Jeroen Raedts, Vice-praeses '19 - '20

Schachtentemmer

Justine Van Tongel

Goedlachs, lief, maar ook ludiek
Met deze blondine lacht ge u echt
Te pletter

Ze staat altijd klaar voor vrienden, man en vrouw
Justine, die griet doet nooit ni
Wat haar gevraagd wordt

Een pintje of 50 te veel, je denkt dat ik overdreef?
Op Jägernight was ze anders echt wel
POTtoe
Accent en uiterlijk, plus-minus
Ze lijkt echt hard op haar grote
Mama
Gaat ze zwemmen of gaat ze zeilen
Justine, die hoort ge al van
Ver

Pil, spiraal of staaf
Maar is ze eigenlijk wel zo
Stoer?

Zwart haar, bruin en blond,
Ze steekt ze allemaal in haar
Schachtenbak
Op zee, thuis en zelfs op kot
Van tijd ist echt ne POT

Dixit

Lander Van de Cruys, Cantor & Vice-Praeses '19 - '20

Biermeester

Ian Dupont

Dit jaar gaat de titel 'Biermeester' naar onze mijnheer Ian. Raar genoeg is hij wel altijd met de auto. Maar laten we het als een voordeel bekijken. In de Klimax zal hij dus vaak terug te vinden zijn met een colaatje in zijn hand. Maar dat maakt hem niet minder geweldig. Zo kreeg ik hem op een gewone avond in de Klimax, aan de welbekende paal. Weinigen zullen hem ooit zo ver hebben gekregen. Daarom geef ik u 1 tip: 'Als ik een 6 gooi'.

Niet alle avonden met hem zullen even spetterend zijn, maar van deze jongeman valt ook nog veel te leren. Zo liet hij mij kennismaken met verschillende caféspelen. Als je hem tegenkomt in de klimax dan zou ik er toch is even passeren.

Dixit

Sarah Coolen, Quaestor '19 - '20

C&O

Gregory Van loon

Deze jongen gaat er dit jaar voor zorgen dat we toch een beetje cultuur kunnen opsnuiven en vooral lekker gaan ontspannen. Als hij niet met een pintje in de hand loopt zie je hem met zijn lange manen over voetbalveld lopen. Stiekem is hij de Eden Hazard van Brabo want zijn motto luidt “het is niet omdat er een keeper in de goal staat dat ge niet kunt scoren hé” een gezellige babbel kan er altijd bij maar bij Gregory kan het ook wel eens serieus worden en wilt hij graag in discussie gaan, dus sta je open voor een debatje ben je bij hem aan het juiste adres. Deze gedreven boy (met gordijntje voor de ogen) gaat er sowieso mee voor zorgen dat het een top jaar wordt!

Dixit

Justine Van Tongel, Temmer '19 - '20

Sport

Benjamin Voorhelst

Benji, de casanova van Brabo. Hij zal je proberen overwinnen met zijn glimlach en spierballen. Als je ooit iets indrukwekkends wilt zien, dan moet je hem maar eens trakteren in de Klimax en wachten tot hij aan de paal kruipt! Ik heb wel al eens gehoord dat hij dan op zijn kop gaat staan
Daarnaast is hij ook sport dit jaar, wat vrij ironisch is aangezien hij zelf momenteel niet kan sporten. Zijn kruisbanden gescheurd, zogezegd niet door te wilde seks te hebben, of dat probeert hij ons toch wijs te maken.
Heb ik je nog niet overtuigd om in zijn dm’s te sliden? Dan moet je maar eens langskomen naar onze activiteiten en daar zal hij je wel zelf charmeren.

Dixit

Nicole Cross, Ab Actis '19 - '20

Media

Joeri Anckaer

Sinds kort vegan en een grote metal-fan, dit is genoeg om al te weten dat het natuurlijk over Joeri gaat. Geregeld met een pintje in de hand klaar om het gezellig te gaan maken in de klimax of elders. Tijdens het pintje stoeft hij maar al te graag over hoe hij echt moet “werken” in den trix. Ondanks de grote bos haar en het metal uiterlijk heeft hij een heel klein hartje en is het een gast waar je je hart wel eens kan luchten of een echt goede discussie mee kan houden.

Dixit

Gregory Van Loon, C&O '19 - '20

Materiaalmeester

Damien Maes

Damien onze rosse materiaalmeester is een top vent die bestaat uit een combo van passie voor sport, doorzettingsvermogen en een goede portie humor. Voetbalclub Lierse is bij hem zo’n grote liefde dat als je naar de kleur van zijn hart kijkt dat je geel en zwart ziet in plaats van rood (lijkt me wel niet echt gezond ). Een gevoel voor humor heeft hij zeker wel, ik herinner me nog dat hij op schachtenkroegentocht verkleed kwam als een caesar salad in plaats van als romein verkleed te zijn. Zijn doorzettingsvermogen en geduld zal hij goed kunnen gebruiken als hij bezig is al onze rommel te sorteren. Ik ben er zeker van dat hij het super gaat doen dit jaar!

Dixit

Nick Vleugels, Schachtenmeester '19 - '20

Mentor

Christine Bastiaenssens

Ons Chris, ons Mama. Het gouden hartje van ons Praesidium. Dat ze de ideale Mentor is, heeft ze ondertussen al meermaals bewezen. Steeds staat ze klaar wanneer iemand haar nodig heeft. Kinderen? Bweik. Zorgzaam? JA! Maar ook haar Praesidiumervaring van voorbije jaren valt niet te ontkennen. Iemand iets vergeten? Nene, ons Chris heeft daar wel aan gedacht!
Ahja, ze eet graag kaaskroketten en duvelglazen. Geef haar een high-five in plaats van een kus, respecteer de perimeter, trakteer haar een Karmelietje (of is het wijn tegenwoordig?) en ge gaat echt vrienden worden!
Aldi

Oei, andere clubs hebben ook een mentor… Leuk, onze is beter!

Dixit

Lander Van de Cruys, Cantor & Vice-Praeses '19 - '20

Pro Senioren Brabo

1960-1961: Guido Robbroeckx

1961-1962: Guido Robbroeckx

1962-1963: Guido Robbroeckx

1963-1964: Ivo De Coster (†)

1964-1965: Ivo De Coster (†)

1965-1966: Frans Meert (†)

1966-1967: Harrie Van Camp

1967-1968: Hugo Van Deuren

1968-1969: Jan Stoffelen

1969-1970: Michel Boelaerts

1970-1971: François Pittoors

1971-1972: Eddy Williame

1972-1973: Paul Aerts

1973-1974: Rob Dewulf

1974-1975: Fred Malingie

1975-1976: Jan Van Loo

1976-1977: Rik Muts

1977-1978: Stefan Van Goethem (†)

1978-1979: Stefan Van Goethem (†)

1979-1980: Johny Poelmans

1980-1981: Marc Thys

1981-1982: Peter Sommer (†)

1982-1983: Eric Vandezande (†)

1983-1984: Lieven Schoonbaert

1984-1985: Michaël Magnus

1985-1986: Peter Bruggeman

1986-1987: Johan De Poorter

1987-1988: Peter Zegels

1988-1989: Wim Malfait

1989-1990: Raf Van Kerckhoven

1990-1991: Johan De Groof

1991-1992: Jan Mertens

1992-1993: Mohamed Alloul

1993-1994: Yves Gazin

1994-1995: Kevin de Rop

1995-1996: Christian Klose

1996-1997: Erik Schuerwegh

1997-1998: Serge De Ruysscher

1998-1999: Karen Mulders

1999-2000: Joost Caris (†)

2000-2001: Wim Kersemans

2001-2002: Bob De Maeijer

2002-2003: Wim Garmyn

2003-2004: Gerrit Vertez

2004-2005: Kurt Breugelmans

2005-2006: Cis Fransen

2006-2007: Koen Vrijsen

2007-2008: Philippe Coninx

2008-2009: Tim Van Raemdonck

2009-2010: Timmy Gilissen

2010-2011: Yves Smet

2011-2012: Jasper Hoppenbrouwers

2012-2013: Jonathan Peeters

2013-2014: Jonathan Peeters

2014-2015: Olivier Van Hoornyck

2015-2016: Lander Breugelmans

2016-2017: Nikolas Bruinsma (HC)

2016-2017: Brent Vanhoutte (UC)

2017-2018: Lander Van de Cruys

2018-2019: Christine Bastiaenssens

Clublied Brabo

Wij zijn KIHA-studenten, op Don Bosco soms bijeen.
Maar is het school gedaan, gaan wij daarom nog niet uiteen.
Den blokker met of zonder buis gaat niet altijd direct naar huis,
want bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis.

Kwam ‘t studeren uit uw oren en werd ge daardoor geflest.
Loop niet achter de professoren want dan wordt ge weggepest.
Maar schep bij BRABO nieuwe moed, een club die grote wonderen doet,
want bij rood en wit en zwart daar zit ge goed.

We bezoeken graag een cantus en we missen geen T.D,
want de porren van de club die vallen allemaal goed mee.
De avond wordt een waar festijn, dus zijn we blij van lid te zijn,
want bij rood en wit en zwart daar is het fijn.

En is ‘t studeren afgelopen, zit ‘t diploma in de zak.
Hebt g’uw laatste pint gezopen en uw liefke meegepakt.
Van dan af gaat het bergaf, maar zingen kan er nog vanaf,
want dat rood wit zwart neemt ge mee tot in uw graf.

Geschiedenis Brabo

De rijke geschiedenis van Hoogstudentenclub Brabo

De HSC Brabo werd in 1960 opgericht door een toenmalige tweedejaars van de KIHA (Katholieke Industriële Hogeschool Antwerpen oftewel Don Bosco) nml. Guido Robbroeckx. Het praesidium bestond toen uit een achttal personen, allen tweedejaars. Als clublied, en dit om te duiden op de Antwerpse achtergrond, werd de tekst van het wereldbekende nummer Cherio cherio herschreven tot het toenmalige eerste Braboclublied. Vermits de hogeschool toen uit nog niet al teveel studenten bestond heeft hetzelfde praesidium de zware taak van promotie en het organiseren van TD’s e.d. tweemaal achtereen op zich genomen, waarna het tijd werd de fakkel over te dragen aan een nieuwe generatie. Guido Robbroeckx heeft de club nooit uit het oog verloren, vermits hij na zijn studies les is gaan geven op de middelbare afdeling van Don Bosco, gelegen naast ons aller instituut. De club heeft dan een periode van sterke bloei en groei gekend, doch ook een aantal minder plezante ervaringen, nml. het overlijden van een aantal der praeses, waarvan één in het jaar dat hij de club voorzat.

Twee decennia lang had Brabo met den BP (Bordeaux-Paris, bij Frank en Lizette) een prachtig clubcafé, tot den BP in 2004 de deuren moest sluiten. We trokken dan naar het Molenhof aan den overkant vant straat, maar na iets meer dan een jaar moest ook die kroeg sluiten. Bij het (wederom) zoeken naar een nieuwe stamkroeg rees de gedachte om als Antwerpse club ook in het hartje vant stad een thuis te hebben. Zo hadden we vanaf 2005 twee clubcafés (Den Echo en Den Brem). In 2013 is er beslist om de Klimax als stamkroeg te nemen in plek van Den Echo omdat er al vaker hierheen werd getrokken door onze leden en de band met de Klimax clubs groter was dan met de Echo clubs.

Brabo was een tijd lang de grootste club van Antwerpen, wat niet echt evident was vermits de school toch niet echt in het centrum van deze metropool ligt. Het belang van onze studentenclub werd nog even duidelijk onderstreept, toen het toenmalige Praesidium (ergens rond 1974) samen met de Praesidia van Vulcanis en Mota (jammer genoeg teloorgegaan, doch hebben voor het bijeenhouden van een deel van het studentenpatremonium gezorgd, met de instandhouding van het “studentenmuseum”)(Voor meer informatie hieromtrent zie www.studiant.be) overgegaan is tot de oprichting van de Club van den A1. Het leverde voor de raad van bestuur van deze overkoepelende Antwerpse Hogenscholenclub ook meermaals leden en sporadisch zelf een praeses (de laatste Brabo-praeses was Wim Malfait die echter zijn jaar niet heeft uitgedaan wegens interne problemen bij de Club van den A1)

Bij KDG werden door de jaren heen de richtingen aangepast, ook de schoolgebouwen evolueerden, en zo kwam er naast de C-blok, later ook de B-blok bij (aan het begin van de jaren 80) en nog later de A-blok (aan het begin der jaren 90). Ook het aantal studenten en leden van ons aller clubje namen toe, met een hoogtepunt eind jaren 80 begin jaren 90, met meer dan 1000 leden (Waar is den tijd). Het is ook in de jaren 80 dat ons praesidium een nieuw clublied kreeg (Het huidige), wat geschreven werd door een toenmalige Cantor en Praeses, Lieven Schoonbaert. Het is ook gedurende die hoogbloei dat Brabo zijn grote bekendheid kreeg in Antwerpen. Doch, aan alle mooie liedjes komt een einde, en zo ook aan het succesverhaal van onze club. Medio jaren 90 was er namelijk de “vete” met de toenmalig verliezende opkomende ploeg, die toch ook een praesidium uit de grond stampten (“De Kaplaarzen”), waardoor Brabo te maken kreeg met een ledenverdeling over de twee clubs, ook het aanvaarden van het lidmaatschap van de Kaplaarzen als een club van den A1 zorgde voor het omslagen van een bladzijde, en zo was in 1994 Brabo de laatste der oprichtende clubs van den A1 die zijn lidmaatschap introk (ook den A1 heeft later problemen gehad en is dan twee jaar later, na wat financiële perikelen, een stille dood gestorven). Eind jaren 90 stierf ook de kaplaarzen een stille dood en werd een deel van de eenheid van de club teruggevonden. Een deel, want intussentijd speelden er nog twee factoren een rol in het minder goed draaien van Brabo, namelijk een zeer sterk dalende interesse in wetenschappen (zo ging de school terug van een goeden 1500 inschrijvingen naar een kleine 600), waardoor ook een aantal hogescholen dienden te fusioneren (wat resulteerde in de huidige KdG) en een aantal afdelingen samen kwamen te zitten , waardoor er ook meerdere praesidia op dezelfde locatie kwamen te zitten. Meer specifiek de studentenclub “de chips” zorgde weer voor een opsplitsing van het ledenbestand.

Toch gelukkigerwijs komen er na slechte jaren ook terug goede jaren, en het dient gezegd te worden dat Brabo wederom in de lift zat, en dit dankzij de goede leiding van de club door de praesessen Kersemans en De Maijer begin jaren 2000. Echter was er rond 2008 al spraken om van de richting Industriële Ingenieurs een universitaire richting te maken in de plaats van een hogeschool richting. Industriële Ingenieurs laten vallen was geen optie voor het toenmalig huidig praesidium, omdat dit een van de richtingen is waarmee we zijn begonnen. Echter konden we onze campus waar we al die jaren zaten ook niet achter laten. Hierdoor is er in 2016 gekozen geweest om te splitsen in 2 clubs met hetzelfde verleden: Hogeschoolclub (HC) Brabo en Universiteitsclub (UC) Brabo. Beide zouden nog nauw samenwerken, zeker met evenementen waar veel oud-praesidia naartoe komen (galabal, ouwzakkencantus, …).

Brabo heeft ook steeds voor vernieuwing gezorgd, doch het dient gezegd te worden dat een aantal mensen zich steeds wederom voor de club hebben ingezet en een eervolle vermelding verdienen. Jammer genoeg kan ik enkel die mensen vermelden die ik zelf live heb meegemaakt, deze zijn dan ook de gebroeders Malfait (Luk, Wim, Joost ofte Congo, Miel en Kwatta), Yves Gazin, Kevin de Rop (de enige erepraeses van de club), en mezelf. Doch ook mensen zoals Christel Jacobs, Peter Zegels, en de familie Poelmans verdienen het vermeld te worden. Mezelf (Koen De Haes v. Kleine) reken ik ook bij die mensen doch u verstaat dat dit subjectief is. Het enige dat nog vermeld dient te worden is dat Brabo ook geschiedenis heeft geschreven in Antwerpen en omstreken, omdat zij de eerste club was met een Marokkaanse Praeses (Mohamed Alloul). De geschiedenis van Brabo werd opgesteld in 2003 door Kleine en aangepast in 2005 door Ludo en wederom aangepast in 2017 door Jonathan Peeters.