About - HSC Brabo

Welkom, bij HSC Brabo

Wij zijn de studentenclub HSC Brabo. Wij vertegenwoordigen de richtingen van IWT op de KdG Campus Hoboken.

Dit jaar gaan we het 58ste jaar in, met nóg meer zalige studentikoze activiteiten! Naast alle feestjes en cantussen staan we ook in voor de cultuur en sport. Ook jij kan mee genieten van alle activiteiten! Deze kan je snel vinden in onze kalender en op Facebook. Dus maak je snel lid en maak je studententijd de mooiste tijd van je leven!

Bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis!

Dixit, Christine Bastiaenssens
Praeses ’18-‘19

Praesidium 2018-2019

Praeses

Christine Baestiaenssens

Een kort tekstje schrijven over deze griet is moeilijk, Om te beginnen me een plat antwerps woord, Tis een topwijf! Op ne cantus zingt ze vlotjes alle liedjes mee en eender welke dansvloer staat ze me pintje of wijntje in de hand alles te geven. Nu vergis u ni, want zware bieren of shotjes gaat ze ook zeker ni uit de weg! Als ze niet in de klimax of op ne cantus te vinden is, dan ligt ze waarschijnlijk een dutje te doen of rap rap nog iets te regelen in het brabokot. Als je hulp nodig hebt met dutten of gewoon een toffe babbel wilt, spreek dan zeker onze praeses Christine aan!

Dixit

Tim, Mentor '18 - '19

Vice-Praeses & Cantor

Lander Van de Cruys

Lander, DE VDC en nog veel andere namen heeft hij gekend. Als je hem 3 seconden niet in de gaten houd staat men voor een verrassing. Met een pint in zijn hand trekt hij door het hele land -Antwerpen-. Is het omdat je hulp nodig hebt, zin hebt om gewoon een pint te gaan pakken of iets tussenin, dan ben je bij deze mens op de juiste adres. Ik zie er alvast naar uit om deze mens terug vanvoor te zien zitten al zingend ( al dan niet vals en uit de maat). Ik ben ervan overtuigd dat hij ook dit jaar erin slaagt om sfeer te brengen tijdens de cantussen en in de club.

Dixit

Ian Dupont, C&O / Sport '18 - '19

Vice-Praeses

Ruben Dierckx

Ruben is zo iemand waar je graag alles tegen verteld. Ook omdat hij zelf dan met leuke variaties en anekdotes verder gaat op jouw verhaal. Deze jongeman zit niet stil: hij is trots lid bij het UKA, een muzikaal talent én daar bovenop houdt hij enorm van cantussen. Hij verovert ieders hart met zijn kennis over de codex en is altijd enthousiast als je hem meevraagt naar eender welke cantus. Whiskey is z’n ding wel, maar hij is ook zeker niet vies van een cara’tje of vier, vijf. Buiten zichzelf heeft hij ook een konijn op kot om aan te bieden. Ik moet zeggen, dat is nogal een beest! (bezie zelf maar over wie ik het dan heb) Ruben is iemand die je vaak tot in de vroege uurtjes in de Klimax nog ene ziet bestellen want ‘kom, nog ene kan geen kwaad’. Deze super sympathieke kerel staat altijd paraat met advies en hulp. Hij draagt Brabo nauw in het hart, en wij hem!

Dixit

Christine, Praeses '18 - '19

Quaestor & P.R.

Jasper Bombeke

Jasper... Waar kan ik beginnen zelfs? Jasper is zo de persoon waar iedereen zijn zegje tegen kan doen maar ook een persoon waar iedereen op 'kan kakken'. Is hij er nie dan wordt hij gemist en is hij er wel, dan zal hij het geweten hebben ook. Jasper is dit jaar de bitch van het geld en de PR. Wat betekent dat hij heel serieus moet zijn. Maar iedereen dat Jasper kent weet ook dat hij effectief op de juiste momenten serieus kan zijn op de juiste momenten 'grappig'. Ik denk ook dat ik spreek voor heel de groep als ik zeg dat we Jasper niet kunnen missen maar dat we ook graag occasioneel op zijn gezicht willen slaan gewoon echt omdat we hem graag zien en omdat hij (geef toe) daar echt wel het gezicht voor heeft. Hihi veel lovies en groetjes

Dixit

Antje, Ab-actis en Scriptor '18 - '19

Ab-actis & Scriptor

Antje Indestege

Bij Antje kwam de midlifecrisis vroeger dan verwacht, ondertussen heeft ze haar kortpittig kapsel ingeruild voor een langere versie. Ons Limburgse griet haat Antwerpenaren, maar desondanks dat ze “k*d mensen” zijn, heeft Antwerpen een speciale plaats in haar hartje. Als je de beste conversaties van uw leven wilt hebben, dan heeft Antje er veel te bieden! Heb je je ooit afgevraagd hoe een foef eruit zou zien als vrouwen ballen hadden? Antje wel. Onze scriptor maakt altijd fantastische ontwerpen, haar muze is namelijk een Aziatische man met een pint in de hand. Waarom? Dat weten we ook niet.

Dixit

Nicole, Feest '18 - '19

Dux Festi

Douwe Ruppert

Den Douwe, Douwe 1, de goeie Douwe, Brabo Douwe. Ik heb al op veel verschillende manieren mensen een poging zien doen om in conversatie Douwe van Douwe te onderscheiden. Tis heel simpel, als uwe nek gene zeer doe wanneer ge hem aanspreekt is het deze Douwe. Chemische Douwe zal u ook maar al te graag vertellen over zijn schimmels. Maar laat u dat zeker niet afschrikken om hem eens een colake te traktere op de beste TD’s vant stad, die Douwe dan ook zal organiseren!

Dixit

Douwe Vanneste, Schachtenmeester '18 - '19

Mentor

Tim Van Rossem

ONZE Tim, ouwe ros. Als ervaringsdeskundige in het studentenleven is hij de ideale persoon om mentor te spelen. Als er iemand is die alles hoort en ziet, is hij het wel. Je kan altijd met alle vragen en opmerkingen bij hem terecht. Maar pas op, hij wil ook alles weten! Durf nooit voor Timmeke iets achterhouden. Als je tegen zijn kar rijdt, zou schattig Timmeke, wel eens Tim kunnen worden. En da wilt ge ni mee maken. Hij gaat ook niet zomaar zo veel naar de fitness. Maar ik gun het iedereen om samen met Timmeke een avond in de Klimax door te brengen. Zelfs als hij zelf niets drinkt, kan je avond door Timmeke er heel anders uit zien…

Dixit

VdC, Vice-praeses en Cantor '18 - '19

Schachtenmeester

Douwe Vanneste

Douwe, onze schachtenmeester van dit jaar is echt een topkerel. Hij kent alle hotspots van het Antwerps studentenleven. Met Douwe erbij is er gegarandeerd sfeer door zijn enthousiasme. Douwe is de ideale meester omdat hij niet op zijn mondje is gevallen en omdat hij schachtensolidariteit zeer letterlijk neemt. Hij doet met plezier een zevensprong en weet wat zuipen inhoud.

Dixit

Manon, Feest '18 - '19

Schachtentemmer

Arseni Krestovnikov

Op een van onze eerste schachtenactiviteiten kwam ik deze vriendelijke r(e)us tegen. Hij stelde zich heel vlot voor als "Arseni Krestovnikov".. ja, mijn reactie was ook "wacht wablieft?", dus maakte hij het gemakkelijker door zichzelf de bijnaam "de Rus" te geven. Zijn Russische roots (ja, hij is écht van Rusland) zijn duidelijk te herkennen in meer dan enkel zijn naam. Zo praat hij af en toe wel wat Russisch, heeft hij het in de winter nooit koud en heeft hij standaard 2,5 promille in zijn bloed. In de Klimax vind je hem vaak tot de vogeltjes beginnen te fluiten, maar ook daarbuiten is het een mega toffe kerel om mee om te gaan! Ik ben zeker dat deze grote beer een echte vriend zal worden voor onze schachtjes!

Dixit

Ruben, Vice-Praeses '18 - '19

Schachtentemmer

Kaï Hertveldt

Kaï...dat is met 2 puntjes. Onze temmer is zeer sportief. Je zal hem zien lopen, hijgen en kuchen maar hij zal blijven doorgaan tot dat de strijd gewonnen is. Op deze kerel kan je altijd rekenen. Heb je een probleem, dan lost hij het samen met je op. Beetje te veel gezopen? Hij kan je thuis droppen. Super toffe gast waarmee je de wereld kan veroveren en -naar eigen zin- opbouwen. Fun fact: hij lust graag COCKtails

Dixit

Arseni, Schachtentemmer '18 - '19

Biermeester

Joeri Anckaer

De Joeri, onze biermeester. Een tijdje geleden was hij mijn schachtje, nu is het een vriend waar ik trots op kan zijn. Als je in de Klimax komt, is de kans groot dat je hem daar vindt. Hij is te herkennen aan zijn ruige haardos en grote liefde voor metal-muziek. Ga er zeker eens een praatje mee slaan. Want je zal een kerel vinden die graag meegaat in gesprekken over van alles en nog wat. Ik ben er zeker van dat hij het dit jaar zeer goed zal doen.

Dixit

Douwe Ruppert, Dux Festi '18 - '19

C & O, Sport

Ian Dupont

Ian echt nen top kerel! Deze chemische jongen gaat zich dit jaar inzetten om onze sport en cultuur activiteiten weer fantastisch te maken! Je komt hem heel vaak tegen in de Klimax. Vaak met een Cola in de hand (ah ja want meneer moet nog rijden). Leer hem zeker kennen want met deze toffe jonge man ga je je zeker niet vervelen.

Dixit

Joeri, Biermeester '18 - '19

Feest

Manon Bosmans

Het is heel duidelijk waar De Jeugd Van Tegenwoordig hun inspiratie haalt voor hun liedjes. Deze dame heeft alles wat een Brabo praesidiumlid van tegenwoordig blijkbaar moet hebben: tetten en een Limburgs accent. Deze wandelende bos krullen is altijd te vinden voor een staarwedstrijd of vage opmerking of beide. Met haar SOCIOale karakter in het feestteam zullen de Klimaxfeestjes volgend jaar avonden om te herinneren zijn!

Dixit

Jasper, Quaestor & PR '18 - '19

Feest

Nicole Cross

Ons Nicole, ons feestbeest of schachtenkoningin. Noem haar maar hoe je wil, het is een topgriet. Je vindt haar terug op alle feestjes, TD’s en cantussen waar ze zich rot amuseert. Als je een avond volledig wilt losgaan me haar, grijp dan naar de tequila! Maar buiten het feesten is het ook een top vriendin en kan je met al uw liefdesproblemen bij haar terecht.

Dixit

Kaï, Schachtentemmer '18 - '19

Pro Senioren Brabo

1960-1961: Guido Robbroeckx

1961-1962: Guido Robbroeckx

1962-1963: Guido Robbroeckx

1963-1964: Ivo De Coster (†)

1964-1965: Ivo De Coster (†)

1965-1966: Frans Meert (†)

1966-1967: Harrie Van Camp

1967-1968: Hugo Van Deuren

1968-1969: Jan Stoffelen

1969-1970: Michel Boelaerts

1970-1971: François Pittoors

1971-1972: Eddy Williame

1972-1973: Paul Aerts

1973-1974: Rob Dewulf

1974-1975: Fred Malingie

1975-1976: Jan Van Loo

1976-1977: Rik Muts

1977-1978: Stefan Van Goethem (†)

1978-1979: Stefan Van Goethem (†)

1979-1980: Johny Poelmans

1980-1981: Marc Thys

1981-1982: Peter Sommer (†)

1982-1983: Eric Vandezande (†)

1983-1984: Lieven Schoonbaert

1984-1985: Michaël Magnus

1985-1986: Peter Bruggeman

1986-1987: Johan De Poorter

1987-1988: Peter Zegels

1988-1989: Wim Malfait

1989-1990: Raf Van Kerckhoven

1990-1991: Johan De Groof

1991-1992: Jan Mertens

1992-1993: Mohamed Alloul

1993-1994: Yves Gazin

1994-1995: Kevin de Rop

1995-1996: Christian Klose

1996-1997: Erik Schuerwegh

1997-1998: Serge De Ruysscher

1998-1999: Karen Mulders

1999-2000: Joost Caris (†)

2000-2001: Wim Kersemans

2001-2002: Bob De Maeijer

2002-2003: Wim Garmyn

2003-2004: Gerrit Vertez

2004-2005: Kurt Breugelmans

2005-2006: Cis Fransen

2006-2007: Koen Vrijsen

2007-2008: Philippe Coninx

2008-2009: Tim Van Raemdonck

2009-2010: Timmy Gilissen

2010-2011: Yves Smet

2011-2012: Jasper Hoppenbrouwers

2012-2013: Jonathan Peeters

2013-2014: Jonathan Peeters

2014-2015: Olivier Van Hoornyck

2015-2016: Lander Breugelmans

2016-2017: Nikolas Bruinsma (HC)

2016-2017: Brent Vanhoutte (UC)

2017-2018: Lander Van de Cruys

Clublied Brabo

Wij zijn KIHA-studenten, op Don Bosco soms bijeen.
Maar is het school gedaan, gaan wij daarom nog niet uiteen.
Den blokker met of zonder buis gaat niet altijd direct naar huis,
want bij rood en wit en zwart voelt men zich thuis.

Kwam ‘t studeren uit uw oren en werd ge daardoor geflest.
Loop niet achter de professoren want dan wordt ge weggepest.
Maar schep bij BRABO nieuwe moed, een club die grote wonderen doet,
want bij rood en wit en zwart daar zit ge goed.

We bezoeken graag een cantus en we missen geen T.D,
want de porren van de club die vallen allemaal goed mee.
De avond wordt een waar festijn, dus zijn we blij van lid te zijn,
want bij rood en wit en zwart daar is het fijn.

En is ‘t studeren afgelopen, zit ‘t diploma in de zak.
Hebt g’uw laatste pint gezopen en uw liefke meegepakt.
Van dan af gaat het bergaf, maar zingen kan er nog vanaf,
want dat rood wit zwart neemt ge mee tot in uw graf.

Geschiedenis Brabo

De rijke geschiedenis van Hoogstudentenclub Brabo

De HSC Brabo werd in 1960 opgericht door een toenmalige tweedejaars van de KIHA (Katholieke Industriële Hogeschool Antwerpen oftewel Don Bosco) nml. Guido Robbroeckx. Het praesidium bestond toen uit een achttal personen, allen tweedejaars. Als clublied, en dit om te duiden op de Antwerpse achtergrond, werd de tekst van het wereldbekende nummer Cherio cherio herschreven tot het toenmalige eerste Braboclublied. Vermits de hogeschool toen uit nog niet al teveel studenten bestond heeft hetzelfde praesidium de zware taak van promotie en het organiseren van TD’s e.d. tweemaal achtereen op zich genomen, waarna het tijd werd de fakkel over te dragen aan een nieuwe generatie. Guido Robbroeckx heeft de club nooit uit het oog verloren, vermits hij na zijn studies les is gaan geven op de middelbare afdeling van Don Bosco, gelegen naast ons aller instituut. De club heeft dan een periode van sterke bloei en groei gekend, doch ook een aantal minder plezante ervaringen, nml. het overlijden van een aantal der praeses, waarvan één in het jaar dat hij de club voorzat.

Twee decennia lang had Brabo met den BP (Bordeaux-Paris, bij Frank en Lizette) een prachtig clubcafé, tot den BP in 2004 de deuren moest sluiten. We trokken dan naar het Molenhof aan den overkant vant straat, maar na iets meer dan een jaar moest ook die kroeg sluiten. Bij het (wederom) zoeken naar een nieuwe stamkroeg rees de gedachte om als Antwerpse club ook in het hartje vant stad een thuis te hebben. Zo hadden we vanaf 2005 twee clubcafés (Den Echo en Den Brem). In 2013 is er beslist om de Klimax als stamkroeg te nemen in plek van Den Echo omdat er al vaker hierheen werd getrokken door onze leden en de band met de Klimax clubs groter was dan met de Echo clubs.

Brabo was een tijd lang de grootste club van Antwerpen, wat niet echt evident was vermits de school toch niet echt in het centrum van deze metropool ligt. Het belang van onze studentenclub werd nog even duidelijk onderstreept, toen het toenmalige Praesidium (ergens rond 1974) samen met de Praesidia van Vulcanis en Mota (jammer genoeg teloorgegaan, doch hebben voor het bijeenhouden van een deel van het studentenpatremonium gezorgd, met de instandhouding van het “studentenmuseum”)(Voor meer informatie hieromtrent zie www.studiant.be) overgegaan is tot de oprichting van de Club van den A1. Het leverde voor de raad van bestuur van deze overkoepelende Antwerpse Hogenscholenclub ook meermaals leden en sporadisch zelf een praeses (de laatste Brabo-praeses was Wim Malfait die echter zijn jaar niet heeft uitgedaan wegens interne problemen bij de Club van den A1)

Bij KDG werden door de jaren heen de richtingen aangepast, ook de schoolgebouwen evolueerden, en zo kwam er naast de C-blok, later ook de B-blok bij (aan het begin van de jaren 80) en nog later de A-blok (aan het begin der jaren 90). Ook het aantal studenten en leden van ons aller clubje namen toe, met een hoogtepunt eind jaren 80 begin jaren 90, met meer dan 1000 leden (Waar is den tijd). Het is ook in de jaren 80 dat ons praesidium een nieuw clublied kreeg (Het huidige), wat geschreven werd door een toenmalige Cantor en Praeses, Lieven Schoonbaert. Het is ook gedurende die hoogbloei dat Brabo zijn grote bekendheid kreeg in Antwerpen. Doch, aan alle mooie liedjes komt een einde, en zo ook aan het succesverhaal van onze club. Medio jaren 90 was er namelijk de “vete” met de toenmalig verliezende opkomende ploeg, die toch ook een praesidium uit de grond stampten (“De Kaplaarzen”), waardoor Brabo te maken kreeg met een ledenverdeling over de twee clubs, ook het aanvaarden van het lidmaatschap van de Kaplaarzen als een club van den A1 zorgde voor het omslagen van een bladzijde, en zo was in 1994 Brabo de laatste der oprichtende clubs van den A1 die zijn lidmaatschap introk (ook den A1 heeft later problemen gehad en is dan twee jaar later, na wat financiële perikelen, een stille dood gestorven). Eind jaren 90 stierf ook de kaplaarzen een stille dood en werd een deel van de eenheid van de club teruggevonden. Een deel, want intussentijd speelden er nog twee factoren een rol in het minder goed draaien van Brabo, namelijk een zeer sterk dalende interesse in wetenschappen (zo ging de school terug van een goeden 1500 inschrijvingen naar een kleine 600), waardoor ook een aantal hogescholen dienden te fusioneren (wat resulteerde in de huidige KdG) en een aantal afdelingen samen kwamen te zitten , waardoor er ook meerdere praesidia op dezelfde locatie kwamen te zitten. Meer specifiek de studentenclub “de chips” zorgde weer voor een opsplitsing van het ledenbestand.

Toch gelukkigerwijs komen er na slechte jaren ook terug goede jaren, en het dient gezegd te worden dat Brabo wederom in de lift zat, en dit dankzij de goede leiding van de club door de praesessen Kersemans en De Maijer begin jaren 2000. Echter was er rond 2008 al spraken om van de richting Industriële Ingenieurs een universitaire richting te maken in de plaats van een hogeschool richting. Industriële Ingenieurs laten vallen was geen optie voor het toenmalig huidig praesidium, omdat dit een van de richtingen is waarmee we zijn begonnen. Echter konden we onze campus waar we al die jaren zaten ook niet achter laten. Hierdoor is er in 2016 gekozen geweest om te splitsen in 2 clubs met hetzelfde verleden: Hogeschoolclub (HC) Brabo en Universiteitsclub (UC) Brabo. Beide zouden nog nauw samenwerken, zeker met evenementen waar veel oud-praesidia naartoe komen (galabal, ouwzakkencantus, …).

Brabo heeft ook steeds voor vernieuwing gezorgd, doch het dient gezegd te worden dat een aantal mensen zich steeds wederom voor de club hebben ingezet en een eervolle vermelding verdienen. Jammer genoeg kan ik enkel die mensen vermelden die ik zelf live heb meegemaakt, deze zijn dan ook de gebroeders Malfait (Luk, Wim, Joost ofte Congo, Miel en Kwatta), Yves Gazin, Kevin de Rop (de enige erepraeses van de club), en mezelf. Doch ook mensen zoals Christel Jacobs, Peter Zegels, en de familie Poelmans verdienen het vermeld te worden. Mezelf (Koen De Haes v. Kleine) reken ik ook bij die mensen doch u verstaat dat dit subjectief is. Het enige dat nog vermeld dient te worden is dat Brabo ook geschiedenis heeft geschreven in Antwerpen en omstreken, omdat zij de eerste club was met een Marokkaanse Praeses (Mohamed Alloul). De geschiedenis van Brabo werd opgesteld in 2003 door Kleine en aangepast in 2005 door Ludo en wederom aangepast in 2017 door Jonathan Peeters.